Fokus på relationen mellan förövare och brottsoffer i Jenny Rognebys nya krimroman

Författaren Jenny Rogneby är just nu aktuell med sin nya kriminalroman "Medlaren". Foto: Mikael Eriksson
Författaren Jenny Rogneby är just nu aktuell med sin nya kriminalroman "Medlaren". Foto: Mikael Eriksson

Vad händer när brottsoffer och förövare möts för att prata om brottet som begåtts? Och vad kan ett brott få för konsekvenser? De frågorna har författaren Jenny Rogneby arbetat med i sin nya bok ”Medlaren” – en berättelse där hon också tagit in experthjälp från socialtjänsten.

16 aug 2022

Det är en annorlunda händelsekedja som präglar Jenny Rognebys nya kriminalroman ”Medlaren”. Ett brott har begåtts, något av det absolut värsta – en våldtäkt. Förundersökningen är gjord, rättegången likaså. En fällande dom har sedan länge fallit och den tilltalade har avtjänat sitt straff. Där tar ”Medlaren” sin början, i slutet om man så vill. Nu ska gärningsperson och brottsoffer mötas för ett bearbetande samtal och plötsligt växer en obehaglig fråga fram: Är allt verkligen som det verkar?

Som titeln antyder kretsar boken kring medling, en konflikthanteringsmetod som används i verkligheten, och drivs av socialtjänsten. Det är det samtalet, mötet mellan de inblandade parterna, som är utgångspunkten i Jenny Rognebys bok.

– Jag kom i kontakt med medling i mitt tidigare arbete inom polisen och blev väldigt fascinerad. Vad är det som kan hända när gärningsperson och brottsoffer möts på det här sättet, hur skulle det kunna se ut? Det erbjöd också en chans att försöka beskriva konsekvenserna av ett brott, säger hon.

För de som inte är invigda i metoden, hur används medling i brottssammanhang?

– Det huvudsakliga syftet är att både gärningsperson och brottsoffer ska få en större inblick i varför brottet skedde, och att det ska kunna lindra svårigheterna som båda ställs inför efter det att brottet har begåtts. För brottsoffret är tanken att det ska bli lättare att bearbeta händelsen och komma vidare i livet. För gärningspersonen finns det en positiv effekt av att faktiskt få veta vad man har ställt till med, och kanske även be om ursäkt. Här finns också ett brottsförebyggande syfte.

Jenny Rogneby debuterade som författare 2014 och har sedan dess skrivit sex böcker. Foto: Mikael Eriksson

Själv har Jenny Rogneby ingen praktisk erfarenhet av att arbeta med medling. Däremot är hon sannolikt en av Sveriges bäst lämpade krimförfattare. Hon är utbildad socionom och kriminolog, och har en bakgrund som brottsutredare i Stockholm.

– Jag jobbade som brottsutredare i många år innan jag började skriva böcker på heltid, och har utrett många olika brottstyper, bland annat mord och våldtäkt.

– Förutom att jag inte behöver göra lika mycket research som andra författare när det gäller polisarbetet så finns det också en del saker som man nog inte kan läsa sig till. Det kan till exempel handla om hur stämningen är på en polisstation eller hur man går till väga under utredningar.

De brottsfall som hon själv har utrett har dock aldrig blivit föremål för någon bok, understryker hon.

Utöver kompetensen från din yrkesbakgrund, händer det även att du tar hjälp av kriminologer eller socionomer i ditt författarskap?

– När det behövs intervjuar jag olika specialister. Under arbetet med ”Medlaren” har jag exempelvis fått hjälp av Pia Törnstrand, som är medlare och före detta ordförande i Svenskt forum för medling och konflikthantering. Hon har jobbat som medlingssamordnare i många år inom socialtjänsten så hon har varit min expert.

Jenny Rognebys senaste bok ”Medlaren” har ännu inte nått läsarna utan ges i september.

Starten på Jenny Rognebys författarskap inleddes några år efter att hon jobbat inom polisen. Idéer började dyka upp under arbetet, tankar om en fiktiv och okonventionell polisutredare som inte alltid höll sig innanför lagens gränser. När hon till slut kände att det fanns tillräckligt mycket material för att eventuellt kunna sammanställa ett bokmanus så tog hon steget – och hon tog det rejält.

– Jag tog tjänstledigt från polisen, sålde min lägenhet i Stockholm och alla mina möbler. Sedan flyttade jag utomlands till Malta och började skriva, berättar hon.

Resultatet blev den första boken om den kontroversiella Leona Lindberg, en mamma och polis som utmanar samhällets normer. Den första boken gavs ut 2014. Åtta år senare har fyra uppföljare tillkommit och böckerna har sålts till 14 länder. ”Medlaren” är Jenny Rognebys sjätte bok och inte en del av Leona-serien. Det är en helt ny berättelse som introducerar den nya karaktären Angela Lans, en medlare som tror på samtalets läkande kraft.

Vad hoppas du att läsarna tar med sig efter att ha läst ”Medlaren”?

– Förutom att jag hoppas att de tycker det är en spännande berättelse så vill jag gärna att man tar med sig att man inte ska vara så snabb att döma, att saker och ting kanske inte alls är så som de först verkar. Sedan vill jag gärna att man reflekterar över hur allvarliga konsekvenserna kan bli för ett sånt här brott.

FAKTA: Jenny Rogneby

Född: 1974 i Etiopien.

Uppvuxen: Boden, Sverige.

Gör: Författare, och tidigare brottsutredare i Stockholm. Hon har även en bakgrund som artist och har bland annat agerat förband till Michael Jackson. Var också en av medlemmarna i bandet Cosmo 4 som bland annat medverkade i Melodifestivalen 2007.

Utgivna böcker i Leona-serien: ”Tärningen är kastad” (2014), ”Alla medel tillåtna” (2016), ”Utan mänskligt värde” (2017), ”Ur aska i eld” (2019) och ”Öga för öga” (2020).

Aktuell: Ger ut ”Medlaren” i september. Har även sålt filmrättigheterna till ”Leona” till ett filmbolag i Hollywood. ”Där får vi se om och hur det blir något. Jag skulle se det som en stor bonus”, säger Jenny Rogneby.

Läs mer

Socialt arbete
2 apr 2025

Här får klienterna beroendevård alldeles utanför dörren

På boendet Victor i Göteborg har man krokat arm med ett mobilt LARO...

Debatt
1 apr 2025

"Vi måste uppmärksamma barn med dubbla risker"

Mer behöver göras för att hjälpa barn där risk för misshandel är sä...

Aktuellt
31 mar 2025

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”

Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Läs även

Aktuellt
31 mar 2025

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”

Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Aktuellt
28 mar 2025

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna

Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Aktuellt
21 mar 2025

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram

Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Aktuellt
19 mar 2025

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst

Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...

Aktuellt
14 mar 2025

Så ska Östersund få personalen att stanna

Positiv utveckling i personalomsättningen bland akademiker i Östers...

Aktuellt
12 mar 2025

Håller Umeå på att bli mer utsatt för gängkriminalitet?

Umeå har hittills inte haft lika stora problem som andra städer – m...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.