Pia Litzell Berg

Leg. psykoterapeut, psykoterapeut redaktör

27 jun 2022

27 jun 2022

KRÖNIKA: PIA LITZELL BERG

Ett tack och farväl till alla läsare

Pia Litzell Berg ser tillbaka på sina elva år som redaktör för Psykoterapi – teori och metod, en tid då mycket har hänt inom psykoterapi-området. Här tar hon avsked av Socionomens läsare i en avslutande krönika.

Pia Litzell Berg

Leg. psykoterapeut, psykoterapeut redaktör

27 jun 2022

27 jun 2022

Det har blivit dags för mig att tacka för 11 inspirerande och givande år som redaktör för Psykoterapi – teori och metod då Socionomen kommer att bevaka psykoterapi på annat sätt.

När jag 2011 gjorde första numret var det med spänd förväntan jag tog kontakt med tilltänkta skribenter. Till min stora lättnad fick jag positiva svar och kunde se fram emot att läsa texterna.

Uppdraget som redaktör har fört med sig att jag fått kontakt med många kollegor runt om i Sverige när jag sökt skribenter. Det har inneburit ett gemensamt engagemang kring hur viktiga frågor förmedlas till läsarna.

De flesta har, trots att de varit fullt upptagna med sitt pågående arbete inom klinisk verksamhet, undervisning och forskning, ändå avsatt tid för att skriva för Socionomen.

De olika temana har genom åren växt fram i diskussion med förra chefredaktören Lena Engelmark och i redaktionsrådet med representanter för olika områden som Socionomen bevakade.

I det senaste numret om korttidsterapi samarbetade jag med nuvarande chefredaktör Annika Sjöberg.

Under den tid jag varit redaktör har jag arbetat med undervisning, handledning och med psykoterapi. Uppdraget som redaktör har givit mig möjlighet att också få förmedla psykoterapins möjligheter och utmaningar till läsarna i Socionomen. Mycket har hänt inom psykoterapi-området under min tid som redaktör. Debatten och diskussioner om psykodynamisk psykoterapi, PDT, eller kognitiv beteendeterapi, KBT, har pågått. En utveckling är att psykoterapeututbildningar i allt högre grad är inriktade på individual-psykoterapi och med arbete med en person i rummet förutom psykoterapeuten. Detta till skillnad mot arbete med flera personer utöver psykoterapeuten i rummet, familj eller grupp, där samspel och relationer gestaltas direkt i det psykoterapeutiska arbetet.

Familjeterapiutbildningen i Stockholm avvecklades för några år sedan då St Lukas utbildningsinstitut avvecklades. Sedan gruppterapiutbildningen på examensnivå avvecklades för drygt tio år sedan har ingen ny sådan utbildning startat.

En annan utveckling är en inriktning på kortare och tidsbegränsade psykoterapier. Olika korttidspsykoterapi-metoder utvecklas och implementeras och det digitala sättet att arbeta med psykoterapi har växt fram.

I och med pandemin var det många av oss som behövde lära oss att arbeta med psykoterapi på distans.

Nya tider och nya utmaningar. Det skrivs och pratas till exempel i media om barns och ungas psykologiska ohälsa och under pandemin har också äldres psykologiska ohälsa lyfts fram.

Själv hoppas jag att psykoterapi kan bli en självklar del av utbudet inom den offentliga vården och att de psykoterapeuter som är verksamma i den privata sektorn kan få vårdavtal som innebär att deras patienter/klienter kan gå i psykoterapi inom högkostnadsskyddet. Det skulle göra psykoterapi till en möjlighet för alla. Även de som inte är ekonomiskt starka. Med dessa ord vill jag tacka alla läsare för den här tiden.

Läs mer

Verktyg
19 nov 2024

”Rådet är att blanda, blanda, blanda”

Forskning slår fast: Kommunikation och mixade grupper nyckelfaktore...

Verktyg
18 nov 2024

Så tar socialtjänsten i Härryda plats i samhällsplaneringen

Har arbetat vidare med ett koncept som startade redan för 16 år sed...

Aktuellt
14 nov 2024

Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå

"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...

Läs även

Krönika
23 okt 2024

"Vem är socionomutbildningen gjord för?"

Sogol Mabadi: "Detta är en krönika om hur en poc-student, pers...

Krönika
11 sep 2024

Lo Kauppi: "Efteråt tänkte jag på vilken tur vi haft"

Skådespelaren Lo Kauppi om när en nära släkting höll på att hamna s...

Krönika
6 aug 2024

Uje Brandelius: "Evy är död"

Uje Brandelius tecknar ett minnesporträtt över sin svärmor, och hyl...

Krönika
12 jun 2024

"Tänk om jag fått vård på ett hvb-hem där jag fick vara mig själv"

Författaren Lo Torneborg vill se fler behandlingshem som inte är up...

Krönika
17 apr 2024

"Sverige har blivit ett fängelseland i stil med USA"

"Vi måste slå vakt om människovärdet", skriver idéhistori...

Krönika
20 feb 2024

”Det är hoppfullt att vi har makt att hjälpa och läka”

Psykologen Frida Johansson Metso lyfter vikten av att fokusera på p...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.