Ett samhällskritiskt relationsdrama med arbetsrätt i fokus, en rörande och existensiell videodagbok om hur en person med multipel skleros möter sig själv och livets stora frågor, och en värmande vänskapshistoria mellan en relegerad tonåring och dennes alkoholiserade farmor. Här kommer tre nya filmtips till socionomer.
ROSY
När Marine är 21 år får hon diagnosen multipel skleros, men hon låter sig inte nedslås av faktumet. Framtiden är oviss och hon vill både förstå, utmana, leva och njuta så länge det går. Hon bestämmer sig för att lämna sina nära och kära och försöka resa över hela Nya Zeeland. Målet är, som hon säger, “att koppla ihop kropp och själ”. Hon genomför projektet genom crowd funding och det är rörande att se det växande engagemanget. Rosy är en rörande videodagbok där både Marines egen existens och den stora frågan kring livets mening tar sig ett nytt uttryck. Vi får ta del av en verklig hjältehistoria som aldrig blir smetig. (Går på bio)
GRANDMOTHER
Tonåringen Sam relegeras från skolan och som straff får han ta hand om sin alkoholiserade farmor Ruth. Det som börjar skevt och bittert utvecklar sig till en värmande vänskap där de möts i både sorg, saknad, befriande eskapader och känslomässig stöttning. Sam sörjer fortfarande sin bortgångna mor och hans pappa är märkligt frånvarande. Filmens kärna ligger i den oväntade relationen och lyhördheten mellan två generationer. Ruth och Sam hittar gemensamma beröringspunkter som tillsammans med ett kargt, men vackert brittiskt landskap, mynnar ut i en bitterljuv liten pärla. (Premiär 10 juni)