I Araby utanför Växjö arbetar man efter programmet Tillsammans för en trygg start som utvecklats utifrån Rinkebymodellen. Numera erbjuds alla nyblivna föräldrar hembesök av BVC-sköterskor i sällskap av en socialrådgivare.
Nästan alla familjer tackar ja till hembesök av socialrådgivarna Helena Hjertberg och Camilla Kronholm. Foto: Lena Alriksson
Helena Hjertberg och Camilla Kronholm började arbeta med hembesök för sex år sedan, då Araby blev först i landet med att anamma den numera rikskända Rinkebymodellen.
2016 beslöt Växjö kommun tillsammans med region Kronoberg att införa ett utökat hembesöksprogram i Araby, vilket man nu även har gjort i Lammhult och Braås. Sedan två år ingår Araby också i det nationella projektet Tillsammans för en trygg start (se faktaruta i slutet av artikeln).
– Den stora skillnaden efter 2016 är att vi inte längre har myndighetsutövning. Tidigare hade vi dubbla uppdrag – vi arbetade både med utredningar och med förebyggande arbete. Det blev inte bra, det krockade, berättar Helena Hjertberg.
Det utökade hembesöksprogrammet i Araby erbjuds alla som väljer familjecentralens BVC och får barn för första gången. De som har äldre barn men får sitt första barn i Sverige erbjuds också utökat stöd, liksom de som flyttar till Araby med barn yngre än åtta månader.
Förra året, 2021, ingick 48 nyfödda barn i programmet. Antalet varierar, året innan var de 74. De familjer som tackar ja – och det är i princip alla – får träffa dem som jobbar på Araby Familjecenter redan vid besöket på barnmorskemottagningen i graviditetsvecka 34.
– Det första besöket tillsammans med barnmorska och BVC-sjuksköterska har lett till att vi lättare får kontakt med blivande föräldrar. De kommer hit för att träffa barnmorskan, som presenterar oss andra. Vi pratar om hur man förbereder sig för att bli förälder, vilka känslor man kan ha, berättar Camilla Kronholm.
De följande träffarna sker när barnet är nyfött, sedan två, fyra, åtta, tio och femton månader. Vid sista besöket, som är på Familjecenter, är barnet runt två år.
– Att träffas hemma hos familjerna är frivilligt, om det inte fungerar ses vi på familjecentralen istället. Men de flesta uppskattar att vi kommer hem.
Vid varje besök har socialrådgivarna med sig ett inplastat A4 med bubblor med frågor att ta upp, sådant som brukar dyka upp i den ålder barnen befinner sig. Många av ämnena är vardagliga, andra är svåra – som nedstämdhet eller våld.
– Att det också finns jobbiga saker på menyn gör att det normaliseras. Familjerna ser att det här är något vi pratar med alla om, då blir det lättare att ta upp, säger Helena Hjertberg.
Hur gör man med sekretessen i en verksamhet med flera olika professioner? Det är en fråga som skulle kunna vara svårlöst, men Helena Hjertberg och Camilla Kronholm upplever det inte som ett problem:
– Sekretessen mellan oss socialrådgivare å ena sidan och barnmorskor och BVC-sjuksköterskor å andra sidan gäller alltid. Men hembesöken gör vi tillsammans och alla hör vad som sägs. Och om vi träffar en familj själva och får reda på något som är viktigt för BVC att veta, så frågar vi om det är OK att berätta. Det brukar det vara. Ibland händer det att en förälder ber oss föra vidare något som hen inte orkar berätta själv.
Många av familjerna är nyanlända och har inte hunnit lära sig svenska. Då krävs telefontolk, vilket gör samtalet svårare. Här är dockan i naturtrogen bebisstorlek till hjälp; den kan användas till att visa och demonstrera när det gemensamma språket inte räcker till.
– Vi lägger mycket fokus på samspelet mellan förälder och barn. Pratar om vad barnet visar och hur man svarar som förälder. Mycket fokus ligger också på att benämna och berömma det som fungerar bra. Så att föräldrarna känner sig trygga, det är ju det som är vårt mål.
TILLSAMMANS FÖR EN TRYGG START
• Tillsammans för en trygg start inleddes 2019 på uppdrag av regeringen för att nå föräldrar och barn i socioekonomiskt utsatta grupper; att stötta och skapa tillit till föräldraskapet och till det svenska samhället med den service som finns.
• Programmet har tagits fram och drivs av Socialstyrelsen. Utgångspunkten är utökad barnhälsovård enligt Rinkebymodellen, men med viktiga tillägg:
• Den första kontakten tas redan på MVC när mamman är i vecka 34 av graviditeten.
• Det sista besöket sker när barnet är runt två år.
• Tandvård och information om munhälsa ingår i programmet.
• Förutom Araby i Växjö ingår följande områden i programmet: Skäggetorp i Linköping, Jakobsgårdarna i Tjärna Ängar i Borlänge samt Fröslunda i Eskilstuna.
• Programmet Tillsammans för en trygg start pågår 2021 till 2023 och utvärderas av forskargruppen CHAP vid Uppsala universitet, där man tittar på programmet ur en rad olika perspektiv.
• På andra håll i landet, till exempel Skåne och Västra Götaland, pågår andra och liknande projekt som också utgår från Rinkebymodellen.
Källor: Eva-Britt Lönnback Yilma, projektmedarbetare Socialstyrelsen. Gunilla Lönnberg, medicine doktor folkhälsovetare, Uppsala universitet.