Nu finns nya rekommendationer för psykosociala insatser som socialtjänsten bör erbjuda barn med normbrytande beteende.
Jenny Palmqvist
19 nov 2021
Socialstyrelsen har tagit fram kunskapsstöd med fem rekommendationer om insatser som socialtjänsten bör erbjuda till barn 6–11 år respektive 12–17 år, med normbrytande beteende som riskerar att begå brott eller återfalla i brott.
För de yngre barnen handlar det om föräldraskapsstödsprogram och gruppbaserad färdighetsträning och för de äldre barnen handlar det om strukturerad familjebehandling, individuell beteende- och färdighetsträning samt placering i behandlingsfamilj som alternativ till institutionsvård. Rekommendationerna riktar sig både till både barn och deras föräldrar.
Socialtjänsten avråds även att använda konsekvensprogram med syfte att avskräcka från brott, då den typen av program visat sig öka risken för fortsatt kriminalitet.
Rekommendationerna som samlats i kunskapsstödet baseras på ett stort vetenskapligt underlag och har tagits fram i samverkan med externa experter och företrädare från socialtjänsten.
– Flera av rekommendationerna inrymmer olika namngivna metoder vilket ger socialtjänsten utrymme att välja beroende på vad man har möjlighet att erbjuda, säger Jenny Jakobsson utredare på Socialstyrelsen.
Flera av insatserna i kunskapsstödet har funnits länge i Sverige, men det är inte alla kommuner som erbjuder dem. Socialstyrelsens öppna jämförelser visar att 40 procent av landets kommuner och stadsdelar inte använder något av de föräldraskapsstödsprogram som Socialstyrelsen nu rekommenderar för gruppen 6-11-åringar.
Rekommenderade insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende
- Socialstyrelsen kommer med två rekommendationer för barn 6–11 år med hög risk för fortsatt normbrytande beteende. Dels handlar det om att socialtjänsten bör erbjuda beteendebaserade föräldraskapsstödsprogram t.ex. Cope, De otroliga åren, Komet och Triple P
Dels bör de erbjuda multimodala KBT-baserade färdighetsträningsprogram som Coping Power Program, Dina-programmet och SNAP - För barn och unga 12–17 år kommer Socialstyrelsen med tre rekommendationer; att socialtjänsten bör erbjuda strukturerad familjebehandling i öppenvård, Treatment Foster Care Oregon som alternativ till institutionsvård samt strukturerad, individuell KBT-baserad beteende- och färdighetsträning.
- Socialstyrelsen ger också en rekommendation om en åtgärd som socialtjänsten inte bör erbjuda och det är konsekvensprogram av typen Scared Straight.
Källa: Socialstyrelsen
Jenny Palmqvist
19 nov 2021
Läs mer

"Få tycks förstå att sex kan användas som självskadebeteende"
Sandra Boquist och Johanna Andersson har letat mönster hos tjejer s...
Läs även

Ny socialtjänstlag klubbad
Klart! Bara drygt en månad innan den träder i kraft har riksdagen k...

Boktips: Hanna Saadi gör upp med hedersförtrycket
Boken "Bortgift mot min vilja" är en personlig berättelse...

Socialstyrelsens rapport blev droppen för Lena – JO-anmälde myndigheten
Socionomen Lena Palm är en av många som upprörts av Socialstyrelsen...

Mellantvångsutredningen kritiseras hårt: ”Skadar tilliten”
Flera remissinstanser ifrågasätter regeringens förslag om att barn ...