Myndigheter är inte längre trygga platser att arbeta på, skriver Lena Engelmark.
Att runda av lite lagom lätt en fredagseftermiddag, ta ett möte på volley för att sedan susa hem till familjen och ta helg, är inte socialsekreterarens paroll. Arbetet kräver närvaro, ständig förberedelse och uppdatering. De flesta trivs med sitt ansvar men arbetar ofta under svåra villkor utan uppskattning. Orimliga arbetsförhållanden inom socialtjänsten är väl kända såväl inom kåren som hos allmänheten.
I Forskningssupplementet kan vi nu presentera ännu en vinkel av socialtjänstens undermåliga arbetssituation. Forskare visar att socialsekreterare inom försörjningsstöd har små möjligheter att påverka sin arbetsbörda.
LÄS MER >> Överbelastning – att hantera hög arbetsbelastning inom socialtjänstens försörjningsstöd
De organisatoriska bristerna inom socialtjänsten har vi tidigare uppmärksammat genom Pia Thams forskning om socialsekreterare som arbetar med utredningar av barn och ungdomar i Stockholms län. Forskningen avslöjar mobbning, trakasserier och psykisk ohälsa inom socialtjänsten. Hennes studie 2003 påvisade framför allt brister i arbetsvillkoren för socialsekreterare som är nya i yrket och i den uppföljande studien 2014 hade deras villkor försämrats ytterligare. Bland de minst erfarna, de som arbetat högst ett år, hade också utsattheten för hot och våld ökat mest. Liksom studien om överbelastade socialsekreterare inom försörjningsstöd har Pia Thams forskning visat att många söker sig bort från arbetsplatsen.
Polismordet i Biskopsgården i somras, där en ung polis sköts till döds på öppen gata, har nu även satt arbetsvillkoren inom poliskåren under lupp. I Tendensartikeln i kommande nummer berättar vi om ny social forskning som visar att många poliser känner sig nedstämda, har svårt att varva ner och slappna av. Precis som hos socialtjänsten finns tecken på att vissa polistjänster blivit genomgångstjänster.
Att landets myndigheter inte längre är trygga arbetsplatser – att tjänstemän överbelastas, trakasseras, blir misshandlade, mördade och flyr yrket – är ett hot mot oss alla. Faller myndigheterna så faller hela samhället.
Läs mer
Läs även
"Pengar är inte allt, men det hjälper"
Omställningen till nya SoL kommer inte bli ett lätt pussel att få i...
"Varför är det brottsoffret som måste flytta?"
Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg ställer sig frågande till a...
Hur ska Kriminalvården klara uppdraget?
Kriminalvården expanderar som aldrig förr och lider av kraftig växt...
”Med backspegeln som vägledning framåt”
Att jobba med människor innebär att man för en tid blir en del av a...